top of page

Jouw kind bloeit op met de juiste aanpak!

  • Marcia van den Heuvel

Wil de remedial teacher alle kinderen naar het vwo??
Soms heb ik het gevoel dat ik me moet verantwoorden voor het werk dat ik doe. Sommige mensen vinden remedial teaching maar onzin en zeggen dat ieder kind zich op zijn eigen tempo mag ontwikkelen en dat het resultaat van de begeleiding maar van korte duur is...


Ja ik ben het ermee eens dat een kind zich in zijn eigen tempo mag ontwikkelen, maar soms loopt het niet lekker en merken ouders of de leerkracht dat er iets 'dwars' zit. Ze hebben het gevoel dat er een reden is waarom het kind de informatie niet goed opneemt. Als zo'n kind dan alle jaren nog op deze manier doorgaat kan dat voor onnodige schade zorgen. Het kind voelt zich onzeker over zijn vaardigheden.


Voorbeeld:

vorige zomer kwam er een jongen bij mij. Hij had erg lage citoscores voor rekenen en moeder had het gevoel dat er iets niet klopte en dat hij eigenlijk beter kon rekenen. Ik heb zijn rekenvaardigheden onderzocht en vroeg me ook af hoe hij aan die lage citoscores kwam. Hij kon inderdaad best redelijk rekenen. Ik zag wel aandachtspunten, maar ook heel veel goede vaardigheden. We zijn gestart met de lessen en inmiddels heeft hij flink veel bijgeleerd. Tijdens één van de eerste lessen zei hij "ik doe bij de toets nooit mijn best omdat ik toch een onvoldoende haal". Tja, als je zo je rekenlessen doorbrengt wordt het er niet leuker en beter op. Ik heb bij alle leerlingen aandacht voor hun positieve mindset en groene gedachten, maar bij deze jongen werd hier extra aandacht op gevestigd. Daarnaast hebben we ook aandacht voor zijn aandachtspunten: eerst je hersenen op de goede stand zetten (net als de oven als je cake gaat bakken, als de temperatuur te laag is, wordt je cake niet gaar), sommen niet uit het hoofd uitrekenen maar opschrijven, als je even afgeleid bent kan dat, als je daarna maar weer terug gaat naar waar je mee bezig was enz. En niet te vergeten, een instructie die bij hem aansluit. Niet alleen maar woorden, maar plaatjes en activiteiten.

De jongen heeft het afgelopen jaar veel geleerd op het gebied van rekenen, maar ook van zelfkennis. Nee hij behaalt niet de hoogste scores, maar hij maakt de toetsen nu wel op het niveau dat hij kan. Hij is blij en heeft meer zelfvertrouwen,


Zoeken naar een instructie die bij een kind aansluit waardoor hij de stof gaat begrijpen. Dat werkt en dat is waarom ik mijn werk belangrijk vindt!

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page